Ciężko myśleć o odpalaniu piekarnika w takie upały, ale miałam straszną ochotę wypróbować ten przepis z Good Food Magazine. Więc gdy tylko wieczorem zrobiło się znośnie w mieszkaniu przygotowałam kolację, która totalnie podbiła nasze serca. W oryginalnym przepisie zamiast mozzarelli była użyta feta.

Co będzie potrzebne (na porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 placek tortilli (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść kolendry
  • Ćwierć limonki
  • Kawałek papryczki chilli
  • Oliwa

Wykonanie:

Cukinię pokroić w kostkę, przyprawić połową kuminu i wędzonej papryki, polać oliwą i dokładnie wymieszać.

Piec cukinię przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, mieszając w połowie. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wyjąć z piekarnika i zabrać się za chipsy z tortilli.

Tortillę pokroić na nieduże kawałki, polać odrobiną oliwy, przyprawić pozostałym kuminem i wędzoną papryką. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 5 minut (aż będzie złota).

Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Chilli pokroić w plasterki, kolendrę z grubsza posiekać, mozzarellę porwać na mniejsze kawałki.

Na dnie miski ułożyć połowę chipsów z tortilli, dodać cukinię, awokado, mozzarellę, chilli i kolendrę. Posypać resztą chipsów.

Podać z limonką do skropienia.