Przepis inspirowany kuchnią indyjską (lub nawet brytyjską – indyjską). Łosoś przyprawiony pastą tikka masala ma wyrazisty smak, który szczególnie przypasował mojej pięciolatce, a lekko pikantne ziemniaki sag aloo się z nim komponują.

Co będzie potrzebne (na dwie porcje)

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 łyżka pasty tikka masala
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 100 g liści szpinaku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • Ćwiartki cytryny do podania

Wykonanie:

Ziemniaki obgotować przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do odparowania.

W naczyniu żaroodpornym wymieszać ziemniaki z oliwą, kurkumą, kuminem i chilli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.

W tym czasie natrzeć łososia pastą tikka masala. Zagotować wodę w czajniku. Szpinak wsadzić do sitka i przelać wrzątkiem aż się skurczy. Docisnąć drewnianą łyżką by pozbyć się nadmiaru wody.

Wyjąć ziemniaki z piekarnika. Wmieszać szpinak i ułożyć na wierzchu łososia, skórą w dół. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C i wstawić naczynie na kolejne 20 minut.

Wyjąć z pieca. Zdjąć łososia, dodać do ziemniaków śmietanę, wymieszać i położyć znowu rybę na wierzchu.

Podawać z cytryną.