Przepis inspirowany kuchnią indyjską (lub nawet brytyjską – indyjską). Łosoś przyprawiony pastą tikka masala ma wyrazisty smak, który szczególnie przypasował mojej pięciolatce, a lekko pikantne ziemniaki sag aloo się z nim komponują.
Co będzie potrzebne (na dwie porcje)
- 300 g filetu z łososia
- 1 łyżka pasty tikka masala
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 100 g liści szpinaku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka oliwy
- Ćwiartki cytryny do podania
Wykonanie:
Ziemniaki obgotować przez 6 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i zostawić do odparowania.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać ziemniaki z oliwą, kurkumą, kuminem i chilli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.
W tym czasie natrzeć łososia pastą tikka masala. Zagotować wodę w czajniku. Szpinak wsadzić do sitka i przelać wrzątkiem aż się skurczy. Docisnąć drewnianą łyżką by pozbyć się nadmiaru wody.
Wyjąć ziemniaki z piekarnika. Wmieszać szpinak i ułożyć na wierzchu łososia, skórą w dół. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220°C i wstawić naczynie na kolejne 20 minut.
Wyjąć z pieca. Zdjąć łososia, dodać do ziemniaków śmietanę, wymieszać i położyć znowu rybę na wierzchu.
Podawać z cytryną.
Skomentuj