Danie dla każdego wielbiciela bliskowschodnich smaków – pyszne warzywa i ryba w aromatycznej mieszance przypraw. Najlepiej wyjdzie z naczynia do tażin, ale warto też spróbować ze zwykłego naczynia żaroodpornego.

Co będzie potrzebne :

  • Ok 300 g fileta z białej ryby
  • 4 średnie ziemniaki
  • Cebula
  • Czerwona papryka
  • 10 suszonych moreli
  • 1/4 kiszonej cytryny (sama skórka)
  • Garść oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kuminu
  • Łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Pół puszki pomidorów w zalewie lub passaty
  • Szczypta szafranu
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • Łyżka oleju

Wykonanie :

Ziemniaki obrać i pokroić w ok 0.5 cm plastry. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę pokroić w ok 2-3 cm kawałki. Czosnek posiekać. Z kiszonej cytryny usunąć miąższ, skórkę posiekać. Morele pokroić na ćwiartki.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić i dodać przyprawy: kumin, kolendrę, cynamon, wędzoną paprykę oraz kurkumę. Smażyć chwilę aż zacznie pięknie pachnieć 🙂 dodać pokrojoną paprykę, morele oraz kiszoną cytrynę. Wlać passatę pomidorową i dusić ok 10 minut.

Całość przelać na dno naczynia do tażine (ewentualnie naczynia żaroodpornego). Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków (mogą być w dwóch warstwach). Posypać oliwkami i pod przykryciem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec około 45 minut aż ziemniaki będą miękkie (w naczyniu żaroodpornym czas pieczenia może się wydłużyć).

Filety z ryby przyprawić solą, szafranem i skórką z pomarańczy. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na wierzchu ziemniaków i znowu przykryć. Piec kolejne 10-15 minut.

Będzie jeszcze smaczniejsze posypane natką lub kolendrą, których nie miałam 😉