Danie dla każdego wielbiciela bliskowschodnich smaków – pyszne warzywa i ryba w aromatycznej mieszance przypraw. Najlepiej wyjdzie z naczynia do tażin, ale warto też spróbować ze zwykłego naczynia żaroodpornego.
Co będzie potrzebne :
- Ok 300 g fileta z białej ryby
- 4 średnie ziemniaki
- Cebula
- Czerwona papryka
- 10 suszonych moreli
- 1/4 kiszonej cytryny (sama skórka)
- Garść oliwek
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka kuminu
- Łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- Pół puszki pomidorów w zalewie lub passaty
- Szczypta szafranu
- 2 łyżki skórki z pomarańczy
- Łyżka oleju
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i pokroić w ok 0.5 cm plastry. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę pokroić w ok 2-3 cm kawałki. Czosnek posiekać. Z kiszonej cytryny usunąć miąższ, skórkę posiekać. Morele pokroić na ćwiartki.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić i dodać przyprawy: kumin, kolendrę, cynamon, wędzoną paprykę oraz kurkumę. Smażyć chwilę aż zacznie pięknie pachnieć 🙂 dodać pokrojoną paprykę, morele oraz kiszoną cytrynę. Wlać passatę pomidorową i dusić ok 10 minut.
Całość przelać na dno naczynia do tażine (ewentualnie naczynia żaroodpornego). Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków (mogą być w dwóch warstwach). Posypać oliwkami i pod przykryciem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec około 45 minut aż ziemniaki będą miękkie (w naczyniu żaroodpornym czas pieczenia może się wydłużyć).
Filety z ryby przyprawić solą, szafranem i skórką z pomarańczy. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na wierzchu ziemniaków i znowu przykryć. Piec kolejne 10-15 minut.
Będzie jeszcze smaczniejsze posypane natką lub kolendrą, których nie miałam 😉
Skomentuj