Gdy dziecię wieczorem padnie mamy wreszcie czas dla siebie. Często odpalamy sobie wtedy tv, a nic tak dobrze nie pasuje do wieczoru filmowego jak dobre przekąski. Niestety większość „chrupadełek” dostępnych na rynku składa się z totalnego syfu, dlatego postanowiłam zrobić domowe nachosy z pikantną salsą pomidorową. Skład i wykonanie są bardzo proste, a smakują wyśmienicie (choć zupełnie nie podobnie do gotowców). Będą super przekąską gdy wpadną goście.

Co będzie potrzebne :

Nachosy

– 150 g mąki pszennej
– 150 g mąki kukurydzianej + ok 20 g do podsypania stolnicy
– 120 ml ciepłej wody
– 45 ml oliwy
– szczypta soli
– przyprawy: np. płatki chilli, czarnuszka, dodatkowa sól, kminek, sezam, suszone zioła

Wykonanie :

Mąkę zagnieść wraz z wodą, oliwą i solą  (za mnie to zrobił malakser). Uformować kulę (ciasto będzie kleiste), owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Podzielić na porcje, każdą bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką kukurydzianą, posypać przyprawami (ja po przyprawieniu jeszcze raz przejeżdzam wałkiem) i pokroić na mniejsze kawałki  (klasycznie na trójkąty).
Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut.

Salsa pomidorowa

– 4 pomidory
– pół średniej cebuli czerwonej
– ząbek czosnku
– pół papryczki chilli (lub do smaku – w zależności od ostrości)
– sok z połowy limonki
– łyżka oliwy
– świeża kolendra
– sól i pieprz

Wykonanie :

Cebulę, czosnek, chilli i kolendrę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne i z grubsza posiekać. Wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku solą i pieprzem.