Jesienna wersja jednej z najbardziej klasycznych zup świata – rosół na listopadowej gęsinie z pierożkami nadziewanymi imbirową dynią. Rosół oprócz zdecydowanego smaku z mięsa gęsi zaskakuje również korzennym aromatem. Ponieważ gęsina jest bardzo tłusta najlepiej ugotować rosół dzień wcześniej i schłodzić – przed odgrzaniem zebrać warstwę zastygniętego tłuszczu.

Co będzie potrzebne :

Na rosół

  • Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • Porcja rosołowa z gęsi (np.skrzydła,szyja)
  • 2 liście laurowe
  • Kawałek kory cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • 6 goździków
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 ziarenek pieprzu
  • Łyżeczka soli
  • 1 cebula

Wykonanie :

Mięso oczyszcić i zalać zimną wodą. Garnek wstawić na duży ogień i zagotować. Zmniejszyć moc i gotować około godziny. Gdy pojawi się piana zszumować. Dodać obraną włoszczyznę, opaloną nad płomieniem cebulę oraz przyprawy. Gotować dalej na małym ogniu jeszcze przez 1,5-2 godziny. Wyciągnąć z rosołu warzywa i mięso. Przecedzić wywar przez drobne sitko aby pozbyć się przypraw.

Na ravioli (ok 20 sztuk)

  • 150 g mąki
  • 100 ml wrzątku
  • 15 g masła
  • Szczypta soli
  • Ok 1/2 upieczonej dyni hokkaido
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie :

Mąkę wraz z solą przesiać do miski. W gorącej wodzie rozpuścić masło i mieszając wlewać cienkim strumieniem do suchych składników. Gdy się połączą zagnieść ciasto by było gładkie i elastyczne (ok 5 minut). Można też zagnieść ciasto w malakserze, tak jak ja zrobiłam.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do odpoczęcia.

Upieczoną dynię ugnieść widelcem na puree. Dodać starty na drobnej tarce imbir, przyprawy i orzechy i wymieszać.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, podzielić na pół. Na jedym placku łyżeczką nakładać porcje farszu. Przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać radełkiem kwadraty o boku ok 4 cm.

Ravioli gotować ok 3-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać z gorącym rosółem z gęsi.