Jesienna wersja jednej z najbardziej klasycznych zup świata – rosół na listopadowej gęsinie z pierożkami nadziewanymi imbirową dynią. Rosół oprócz zdecydowanego smaku z mięsa gęsi zaskakuje również korzennym aromatem. Ponieważ gęsina jest bardzo tłusta najlepiej ugotować rosół dzień wcześniej i schłodzić – przed odgrzaniem zebrać warstwę zastygniętego tłuszczu.
Co będzie potrzebne :
Na rosół
- Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
- Porcja rosołowa z gęsi (np.skrzydła,szyja)
- 2 liście laurowe
- Kawałek kory cynamonu
- Gwiazdka anyżu
- 6 goździków
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 ziarenek pieprzu
- Łyżeczka soli
- 1 cebula
Wykonanie :
Mięso oczyszcić i zalać zimną wodą. Garnek wstawić na duży ogień i zagotować. Zmniejszyć moc i gotować około godziny. Gdy pojawi się piana zszumować. Dodać obraną włoszczyznę, opaloną nad płomieniem cebulę oraz przyprawy. Gotować dalej na małym ogniu jeszcze przez 1,5-2 godziny. Wyciągnąć z rosołu warzywa i mięso. Przecedzić wywar przez drobne sitko aby pozbyć się przypraw.
Na ravioli (ok 20 sztuk)
- 150 g mąki
- 100 ml wrzątku
- 15 g masła
- Szczypta soli
- Ok 1/2 upieczonej dyni hokkaido
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie :
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. W gorącej wodzie rozpuścić masło i mieszając wlewać cienkim strumieniem do suchych składników. Gdy się połączą zagnieść ciasto by było gładkie i elastyczne (ok 5 minut). Można też zagnieść ciasto w malakserze, tak jak ja zrobiłam.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do odpoczęcia.
Upieczoną dynię ugnieść widelcem na puree. Dodać starty na drobnej tarce imbir, przyprawy i orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, podzielić na pół. Na jedym placku łyżeczką nakładać porcje farszu. Przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać radełkiem kwadraty o boku ok 4 cm.
Ravioli gotować ok 3-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać z gorącym rosółem z gęsi.
Skomentuj