Ponieważ jesteśmy wielkimi amatorami kuchni indyjskiej musiało i do tego dojść – domowe chlebki naan, idealnie pasujące do aromatycznych sosów curry. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bo to tak naprawdę to zwykłe ciasto drożdżowe, tyle że smażone na suchej patelni. Przepis pochodzi ze strony Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne (na 6 chlebków wielkości dłoni) :
– 250 g mąki
– 3,5 g drożdży suszonych
– łyżeczka płynnego miodu
– 150 ml ciepłej wody
– 45 g ghee (masła klarowanego)
– 3 łyżki jogurtu
– sól morska
– czarnuszka
Wykonanie :
Masło klarowane rozpuścić. Z wody, miodu i drożdży zrobić zaczyn – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do miski wsypać mąkę i zrobić na środku dołek. Wlać do niego zaczyn, jogurt i łyżkę roztopionego masła. Wymieszać zbierając na początku mąkę widelcem ze ścianek miski a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać ręcznie ok 5 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto włożyć do posypanej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozbić pięścią, podzielić na 6 części i rozpłaszczyć na owalne chlebki o grubości ok 1,5 cm.
Suchą, nieprzywierającą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, kłaść uformowane chlebki partiami (będą rosły) i smażyć ok 6 minut, w połowie czasu przekładając na drugą stronę.
Ciepłe posmarować pozostałym ghee, posypać solą i czarnuszką.
3 Pingback