A gdyby dodać do włoskiego klasyka bliskowschodni akcent? W końcu cały czas poruszamy się w obrębie morza śródziemnego więc to nie mogło nie wyjść 🙂 Użyłam domowych kiszonych cytryn, na które dzielnie czekałam kilka tygodni, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby udać się do sklepu i nakupować tego cuda. Wpiszcie sobie na listę prostych przepisów, które zwalają z nóg 🙂
Co będzie potrzebne :
- Filet z łososia ok 300 g
- 200 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 1 kiszona cytryna, wypłukana, usunięty miąższ
- Szalotka
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz, kumin
Wykonanie :
Łososia przyprawić solą, pieprzem i kuminem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
Szarlotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż i chwilę smażyć aż ziarenka zrobią się przeźroczyste. Dodać posiekane kiszone cytryny (same skórki) i wlać wino. Odparować, mieszając, następnie partiami wlewać bulion, za każdym razem czekając aż płyn się wchłonie. Dodać posiekane z grubsza kiszone cytryny (same skórki) i pokrojonego na nieduże kawałki upieczonego łososia. Podawać posypane pistacjami i szczypiorkiem.
Skomentuj