Idealne śniadanie szczególnie, gdy macie bułki, które pierwszą świeżość mają już dawno za sobą. Dodatkowo jest to genialny sposób na czyszczenie lodówki – bułeczki można nadziać czym sobie tylko wymarzycie. Ja tym razem wypełniłam je chorizo z czerwoną papryką i szalotką, ale polubią się też z różnymi rodzajami serów, oliwkami, boczkiem, szparagami (akurat mamy sezon!), pomidorami…można by tak wyliczać bez końca. Do tego chilli, czosnek lub świeże zioła ❤️

Co będzie potrzebne :

  • Bułki, odcięte wierzchy i wciągnięty cały miąższ
  • Na nadzienie: chorizo, szalotka, czerwona papryka
  • Jajka
  • Oliwa
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Chorizo i paprykę pokroić w kostkę. Szarlotkę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić gałązkę rozmarynu i podgrzewać aż zacznie pachnieć. Następnie dodać chorizo i czerwoną paprykę. Chwilę przesmażyć i dodać szalotkę. Dusić około 2-3 minuty. Wyjąć rozmaryn i nakładać nadzienie do wnętrza bułek, zostawiając trochę miejsca. Wbić jajko na wierzch. Bułeczki ułożyć na kawałkach folii aluminiowej, każdą lekko owinąć (dzięki temu bułki się nie przypalą), ale zostawić otwarte od góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aż białko się zetnie.

Podawać na ciepło, posypane solą i pieprzem.