Tygodnia pomidorowego ciąg dalszy. Ze względu na upały nie będę Was męczyć potrawami, które wymagają stania przy kuchence czy piekarniku. Dlatego zapraszam na cudowną przystawkę, na którą przepis poznałam na warsztatach Akademii Kulinarnej Whirlpool. Idealnie do niej pasuje do niej domowa focaccia.
Co będzie potrzebne:
- 6 pomidorów cherry
- 1/2 puszki tuńczyka (wybierajcie z ekologicznych połowów)
- 60 g ricotty
- kilka liści sałaty
- sól, pieprz
- 2 łyżki kaparów
Wykonanie:
Z pomidorów odciąć góry i wydrążyć miąższ. Posolić w środku, położyć na sitku rozcięciem do dołu i zostawić do odsączenia na 30 minut.
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oliwy, zostawiając około 1/2 łyżki płynu i rozgnieść widelcem. Ricottę rozgnieść widelcem lub jeśli używacie twardej owczej zetrzeć na tarce. Wymieszać z tuńczykiem i dodać posiekaną sałatę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidorki nadziewać tuńczykiem z ricottą, ozdobić kaparami.
Skomentuj