Pomidor to owoc, znany fakt. A owocowe lody to zawsze dobry pomysł 😉 Zapraszam na kolejny przepis z warsztatów Akademii Kulinarnej Whirlpool – zaskakujaco pyszne i puszyste lody ze słodkich, dojrzałych pomidorów.
Co będzie potrzebne (4 porcje):
- 1,3 kg pomidorów malinowych
- Sok z połowy cytryny
- 100 g cukru
- Kilka gałązek mięty
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 białko
- Szczypta soli
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne i zostawić od odcieknięcia.
Cukier zagotować z 100 ml wody, gotować kilka minut na małym ogniu, ostudzić. Do syropu cukrowego dodać szczyptę soli, sok z cytryny i likier.
W blenderze zmiksować pomidory z przyprawionym syropem cukrowym.
Białko ubić na sztywną pianę, dodać partiami do musu pomidorowego i delikatnie wymieszać razem z posiekaną miętą.
Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, co pół godziny wyciągając i mieszając trzepaczką by lody były puszyste.
Można też gotową masę przelać do schłodzonej maszyny do lodów i miksować zgodnie z instrukcją.
4 sierpnia 2017 at 12:14
ciekawy pomysł z pomidorów 😀 Aż ciekawa jestem smaku 🙂
PolubieniePolubienie
4 sierpnia 2017 at 14:26
Bardzo oryginalny pomysł! 😉
PolubieniePolubienie