Pomidor to owoc, znany fakt. A owocowe lody to zawsze dobry pomysł 😉 Zapraszam na kolejny przepis z warsztatów Akademii Kulinarnej Whirlpool – zaskakujaco pyszne i puszyste lody ze słodkich, dojrzałych pomidorów.

Co będzie potrzebne (4 porcje):

  • 1,3 kg pomidorów malinowych
  • Sok z połowy cytryny
  • 100 g cukru
  • Kilka gałązek mięty
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 białko
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne i zostawić od odcieknięcia.

Cukier zagotować z 100 ml wody, gotować kilka minut na małym ogniu, ostudzić. Do syropu cukrowego dodać szczyptę soli, sok z cytryny i likier.

W blenderze zmiksować pomidory z przyprawionym syropem cukrowym. 

Białko ubić na sztywną pianę, dodać partiami do musu pomidorowego i delikatnie wymieszać razem z posiekaną miętą.

Przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, co pół godziny wyciągając i mieszając trzepaczką by lody były puszyste.

Można też gotową masę przelać do schłodzonej maszyny do lodów i miksować zgodnie z instrukcją.