Ten moment kiedy w oczach swojego dziecka stajesz się matką idealną, bo robisz makaron z sosem z sera gorgonzola i złocistymi smażonymi pieczarkami 😉 

Zdecydowanie danie z kategorii „na szybko”, idealne by zrobić na niewymagający lunch lub ekspresowy obiad po powrocie z pracy. Zupełnie nie fit 😉 

Co będzie potrzebne:

  • 300 g makaronu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć pieczarki aż będą złote. Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę i dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron odcedzić, wstawić na mały ogień i dodać pokruszoną gorgonzolę. Mieszać aż ser się rozpuści.

Na talerze nałożyć serowy makaron, a na wierzch pieczarki.