Rewelacja. Tak określił to ciasto małżonek…i jestem podobnego zdania 🙂 szczególnie że jest tak samo dobre nawet 3 dni po upieczeniu. Oryginalny przepis z mojewypieki.com nie zawiera wiórków kokosowych tylko mielone migdały, ale myślę że ta zmiana wyszła na dobre, bo ciasto jest super wilgotne.
Co będzie potrzebne:
– 2 jabłka i 2 gruszki (ok 700 g owoców), obrane i pokrojone w kostkę
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki ciemnego rumu
– 2 łyżki rodzynek
– 200 g miękkiego masła
– 150 g brązowego cukru
– 4 jajka
– 200 g mąki pszennej
– 100 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Owoce wymieszać z rodzynkami, rumem i sokiem z cytryny, odstawić na godzinę.
W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając.
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Dodać owoce i krótko wymieszać.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Opcjonalnie można polać ostudzone ciasto polewą przygotowaną z 80 ml śmietanki i 80 g gorzkiej czekolady (kremówkę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i po dwóch minutach wymieszać na gładką polewę).
Skomentuj