Kolejny przepis z lidlowej książki „Ryby są super”. Tym razem na tapetę poszedł jesiotr, jednak nie trzymałam się ściśle przepisu tylko pokombinowałam ze składnikami. Ryba wyszła przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach (zasługa pieczenia w niskiej temperaturze) a dzięki sosowi z kolendry i pikantej kaszy gryczanej zyskała niesamowitego charakteru. Musicie spróbować 🙂
Co będzie potrzebne:
– płat jesiotra (ok 400 g)
– 100 g soli
– 1 litr wody
– skórka starta z połowy limonki
– pieprz
– oliwa
Na sos:
– pęczek kolendry
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sok z połowy limonki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Orientalna kasza gryczana:
– 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
– 1 mała czerwona cebula
– 1 cm kawałek imbiru
– sok z połowy limonki
– skórka z połowy limonki
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– chilli
– łyżka oleju sezamowego
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć i zanurzyć w solance (100 g soli na 1 litr wody) na pół godziny.
Wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, przyprawić pieprzem i skórką z limonki i polać niedużą ilością oliwy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°C na około godzinę.
Kolendrę z miodem, musztardą, sokiem z limonki i oliwą zmiksować w blenderze na gęsty sos.
W misce wymieszać sok i skórkę z połowy limonki, drobno posiekaną cebulą i chilli, startym na drobnej tarce imbirem, sosem sojowym, sosem rybnym i olejem sezamowym. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem kolendrowym i podać z kaszą.
Skomentuj