Kolejny przepis z lidlowej książki „Ryby są super”. Tym razem na tapetę poszedł jesiotr, jednak nie trzymałam się ściśle przepisu tylko pokombinowałam ze składnikami.  Ryba wyszła przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach (zasługa pieczenia w niskiej temperaturze) a dzięki sosowi z kolendry i pikantej kaszy gryczanej zyskała niesamowitego charakteru. Musicie spróbować 🙂

Co będzie potrzebne:

– płat jesiotra (ok 400 g)

– 100 g soli

– 1 litr wody

– skórka starta z połowy limonki

– pieprz

– oliwa

Na sos:

– pęczek kolendry

– 1 łyżeczka miodu

– 1 łyżeczka musztardy dijon

– sok z połowy limonki

– 3 łyżki oliwy z oliwek

Orientalna kasza gryczana:

– 100 g ugotowanej kaszy gryczanej

– 1 mała czerwona cebula

– 1 cm kawałek imbiru

– sok z połowy limonki

– skórka z połowy limonki

– 1 łyżeczka sosu sojowego

– 1 łyżeczka sosu rybnego

– chilli 

– łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć i zanurzyć w solance (100 g soli na 1 litr wody) na pół godziny.

Wyjąć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, przyprawić pieprzem i skórką z limonki i polać niedużą ilością oliwy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°C na około godzinę.

Kolendrę z miodem,  musztardą, sokiem z limonki i oliwą zmiksować w blenderze na gęsty sos.

W misce wymieszać sok i skórkę z połowy limonki, drobno posiekaną cebulą i chilli, startym na drobnej tarce imbirem, sosem sojowym, sosem rybnym i olejem sezamowym. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.

Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem kolendrowym i podać z kaszą.