Deser marzenie, w sam raz na jesień czy zimę. Nie jest bardzo słodki, choć możecie oczywiście zrobić go wg własnych preferencji, za to jest super sycący. Nie należy do deserów ekspresowych, trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale zapewniam że warto 🙂 Szykujcie więc listę zakupów i do dzieła – jego smak na pewno poprawi Wam nastrój w zimne i mokre dni. Same prażone orzechy czy kandyzowany imbir są świetną przekąską, a syrop imbirowy genialnie podrasuje kawę czy herbatę.
Co będzie potrzebne (na 5 porcji):
– 400 ml mleka kokosowego
– 150 g ryżu
– laska wanilii
– 10 łyżek puree z dyni
– 4 cm kawałek imbiru
– 2 łyżki miodu
– 8 łyżek wody
– garść orzechów (u mnie nerkowce i brazylijskie ale mogą też być pekan czy włoskie)
– łyżka syropu klonowego
– świeżo kruszony pieprz
Wykonanie:
Orzechy wymieszać z syropem klonowym i pieprzem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok 10 minut. Po ostudzeniilu syrop zastygnie tworząc słodką skorupkę.
Imbir pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, dodać miód i gotować na małym ogniu aż płyn zrobi się gęsty i złocisty. Odcedzić imbir, odłożyć do ostygnięcia, następnie pokroić w cienkie paseczki. Syrop imbirowy wymieszać z puree z dyni (przypomnienie jak je zrobić tu), lekko podgrzać.
Ryż wraz z naciętą laską wanilii ugotować do miękkości na mleku kokosowym (jeśli po wchłonięciu całego płynu ryż nadal będzie twardy należy dolać wodę i gotować do miękkości). Wanilię wyjąć.
Nakładać do pucharków lub misek ryż, na to paseczki kandyzowanego imbiru, imbirowe puree z dyni i na wierzch posiekane prażone orzechy.
* jeśli chcecie by Wasz deser był słodszy dodajcie do ryżu kilka łyżek wiórków kokosowych a do puree z dyni syrop klonowy do smaku.
Skomentuj