Bardzo lubię bataty, zdecydowanie wolę od ziemniaków choć wiadomo nie do wszystkiego tak samo pasują. Jeśli jednak lubicie nadziewane pieczone ziemniaki to pokochacie ten sposób przyrządzania batatów. Dzięki chorizo nadzienie jest lekko pikantne ale dodatek koziego sera równoważy smaki. Do tego delikatna konsystencja i lekko słodki smak batatów…zielone, słonawe oliwki dopełniają kompozycji.
Co będzie potrzebne:
– 2 bataty
– 100 g pikantnego chorizo
– 2 ząbki czosnku
– garść listków bazylii
– 100 ml passaty pomidorowej
– oliwa
– 50 g sera koziego
koziego
– 30 g zielonych oliwek
Wykonanie:
Bataty umyć i wyszorować, nie obierać ze skóry. Gotować przez 20 minut w osolonej wodzie.
Chorizo pokroić w ćwierćplasterki, czosnek w cienkie plasterki, bazylię z grubsza posiekać.
Na patelnię wlać oliwę, zanim się podgrzeje wrzucić czosnek i bazylię i smażyć aż zacznie delikatnie skwierczeć i intensywnie pachnieć. Dodać chorizo, smażyć aż z kiełbasy wytopi się tłuszcz. Zalać passatą pomidorową i dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Ugotowane bataty naciąć wzdłuż i lekko wydrążyć by zrobić miejsce na nadzienie (ja wycięłam coś na kształt rynienki).
Jeszcze ciepłe bataty położyć na sporych kawałkach papieru do pieczenia wysmarowanego oliwą, nałożyć nadzienie, zawinąć od góry. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C, odwinąć z papieru, na nacięciu ułożyć kozi ser pokruszony na małe kawałki. Zapiekać jeszcze 5 minut lub do rozpuszczenia sera.
Nałożyć na talerze, posypać posiekanymi oliwkami.
Skomentuj