Nowalijkowy zawrót głowy w prostej sałatce, która będzie idealnym dodatkiem do głównego dania jak i lekką przekąską w słoneczny dzień. Delikatna sałata i chrupiące warzywa, do tego lekki dressing – po prostu kwintensencja wiosny na talerzu 🙂

Co będzie potrzebne:

– opakowanie roszponki
– 3 ogórki gruntowe
– pęczek rzodkiewek
– szczypiorek
– łyżeczka musztardy miodowej
– pół łyżeczki miodu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. W misce umieścić sałatę, ogórka, rzodkiewkę i szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem. Składniki dressingu wymieszać (np.w słoiku energicznie nim potrząsając), polać sałatkę.

image

Reklamy