Kolorowy wiosenny obiad na bazie zdrowej kaszy jaglanej. Przygotowanie go zajmie Wam 15 minut a zniknie z talerzy jeszcze szybciej. Zamiast jagnięciny możecie spokojnie użyć wołowiny lub w wersji bezmięsnej – łososia.
Co będzie potrzebne:
– 300 g steków jagnięcych
– pęczek zielonych szparagów
– 100 g kaszy jaglanej
– 2 garści pomidorów koktajlowych (najlepiej w dwóch kolorach)
– kilkanaście listków mięty
– sól, pieprz, mielona kolendra
– oliwa
– skórka z połowy cytryny
– posiekane chilli
Wykonanie:
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ze szparagów oderwać zdrewniałe końcówki, przyprawić solą, pieprzem i skórką cytrynową. Steki posypać solą, pieprzem i kolendrą. Ułożyć obok siebie mięso i szparagi na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut w połowie obracając. Możecie też przygotować to wszystko na grillu – ok 10 minut wystarczy.
Kaszę ugotować na sypko (ok 15 minut).
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, miętę posiekać.
Mięso i szparagi pokroić na kilkucentymetrowe plastry, wymieszać z kaszą, pomidorami, miętą i chilli. Polać sokiem z cytryny i oliwą.
Skomentuj