Delikatny pieczony łosoś w chrupiących płatkach migdałowych polany kwaskowatym sosem z owoców leśnych. Różne tekstury, różne smaki – to musi się udać 🙂 Poza sezonem nie ma specjalnego wyboru więc wykorzystałam mrożony mix (porzeczki, maliny, jagody i jeżyny), jednak na pewno powtórzę to danie latem kiedy będą dostępne świeże owoce. Rybę podałam z ryżem i roszponką skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku.

Co będzie potrzebne :

– filet z łososia bez skóry i ości) ok 300 g
– 50 g płatków migdałowych
– sól, pieprz
– sok z cytryny
– oliwa
– 100 g owoców leśnych w dowolnych proporcjach
– 1,5 łyżki syropu z agawy  (lub klonowego/z daktyli)
– 60 ml białego wytrawnego wina
– 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie :

Łososia podzielić na dwie porcje, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie obtoczyć w płatkach migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 15 minut.
Owoce wsadzić do garnka i podgrzewajac na małym ogniu zagotować. Wlać wino i gotować około 3 minuty. Następnie dodać syrop oraz łyżkę oliwy, gotować jeszcze chwilę. Mąkę rozrobić z dwiema łyżkami wody i dodać do sosu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Przetrzeć przez drobne sitko by pozbyć się pestek i skórek. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Nałożyć upieczoną rybę na talerz, polać sosem.

image

Reklamy