Idealna przekąska, typowe finger food na imprezy, choć u nas było po prostu lekkim daniem obiadowym. Mięso przyprawiłam w stylu śródziemnomorskim, ale można pokombinować z innymi smakami używając ulubionych przypraw. Użyłam zmielonego mięsa z udźca indyka, ale możecie zastąpić wieprzowiną (najlepiej z łopatki, bo jest kleista), wołowina będzie wg mnie zbyt sucha. Pieczarki mogą jeść dzieci po skończeniu pierwszego roku życia. Mimo ich nie najlepszej opinii mają dużo właściwości prozdrowotnych.
Co będzie potrzebne :
– 500 g pieczarek
– 500 g mięsa mielonego z indyka
– 2 łyżeczki pesto bazyliowego
– łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki chilli w płatkach
– 50 g zielonych oliwek z grubsza posiekanych
– sól, pieprz
– oliwa
Wykonanie:
Pieczarki obrać, usunąć trzonki.
Mięso wymieszać z przyprawami i oliwkami, dodać łyżkę oliwy. Wilgotnymi rękami lepić kulki z mięsa, nadziewać pieczarki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez około 30-35 minut.
Skomentuj