Prosty gulasz wegetariański podany z kuskusem na sposób marokański. Jest szybki do zrobienia (całość zajmie wam około 15 minut), a ponieważ zawiera ciecierzycę jest sycący. Przepis pochodzi z magazynu GoodFood.

Co będzie potrzebne :

  • oliwa
  • 1 czerwona cebula pokrojona na półplasterki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej zastąpić np. syropem z daktyli lub klonowym)
  • 175 g kuskusu
  • 1 łyżka masła
  • 50 g drobno pokrojonych suszonych moreli niesiarkowanych
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać przyprawy i smażyć razem około 2 minuty. Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać osączoną cieciorkę, pomidory i łyżeczkę miodu. Dusić na wolnym ogniu przez około 7 minut. W tym czasie do miski lub garnka wsadzić kuskus oraz morele, zalać 250 ml wrzącej wody, dodać masło, wymieszać i zostawić pod przykryciem na 7 minut.
Na talerze nałożyć kuskus oraz gulasz warzywny, posypać miętą i kolendrą .