Propozycja dla tych, którzy nie liczą każdej kalorii 😉 W sumie nie jest to totalna bomba kaloryczna, bo mięso jest pieczone, no ale dodatek boczku sprawia, że jednak do dietetycznych go nie zaliczymy. Można oczywiście boczek zastąpić szynką długodojrzewającą, ale polędwiczka może nie być aż tak soczysta.
Co będzie potrzebne:
– 350 g polędwiczki wieprzowej
– 2 łyżeczki musztardy francuskiej
– 6 listków szałwii
– 8 cienkich plastrów wędzonego boczku (lub szynki długodojrzewającej)
Wykonanie :
Polędwiczkę przekroić na dwa kawałki i każdy z nich przeciąć wszerz ale nie do samego końca (ma powstać kieszonka). Środek posmarować musztardą, ułożyć szałwię i złożyć mięso. Plasterki boczku ułożyć jeden obok drugiego (po cztery) by lekko na siebie zachodziły. Położyć na górnej części kawałek mięsa i zrolować by boczek owinął polędwiczkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec na kratce przez około 40 minut kilka razy obracając, aż boczek będzie rumiany a mięso w środku miękkie (na początku należy położyć końcami boczku w dół).
Skomentuj