Kolejne warzywo, które staram się odczarować: kalafior. Niestety już sam zapach podczas gotowania jest dla mnie nieprzyjemny, ale dzięki tej potrawie zjadłam go ze smakiem – trochę orientalnych przypraw i łatwo zapomnieć co się je 😉 Do curry świetnie pasuje ryż lub chlebek Naan. Przepis pochodzi z Jadłonomii.
Co będzie potrzebne :
– kalafior, podzielony na różyczki
– ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
– cebula, pokrojona w kostkę
– puszka krojonych pomidorów
– ok 3 cm kawałek imbiru, starty na tarce
– łyżeczka mielonego kuminu
– łyżeczka mielonej kolendry
– 4 goździki
– 1/2 łyżeczka kurkumy
– ząbek czosnku, starty na tarce
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 2 liście limonki kafir
– 1,5 szklanki wody
– olej (u mnie sezamowy)
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać wszystkie przyprawy i chwilę razem przesmażyć. Wrzucić kalafiora i ziemniaka, delikatnie wymieszać by przyprawy dokładnie pokryły warzywa. Wlać wodę i dodać pomidory z puszki.
Dusić ok 20 minut aż warzywa zmiękną.
Skomentuj