Gdy dziecko nagle zaczyna Ci chorować, a w lodówce masz tylko cukinię i dorsza zaczynasz kombinować co z tego wyczarować, bo do sklepu już nie wyjdziesz…na sanki niestety też :(. Ja stworzyłam risotto, bardzo kremowe dzięki dodatkowi gorgonzoli. Jest delikatne w smaku, sycące jak to danie z ryżu i niewymagające w przygotowaniu

Co będzie potrzebne :

– 150 g ryżu do risotto
– mała cebula
– cukinia
– 250 g dorsza
– 60 g gorgonzoli
– 150 ml białego wina
– bulion warzywny
– sól, pieprz, płatki chilli
– oliwa

Wykonanie :

Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać płatki chilli. Wsypać ryż i smażyć aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlać białe wino i dusić na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie partiami (po 150-200 ml) dodawać bulion, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie cały płyn przed dodaniem kolejnej porcji. Ilość bulionu zależy od gatunku ryżu – po wchłonięciu trzeciej porcji należy sprawdzić czy ryż jest już gotowy (dążymy do tego żeby był  al dente). Jeśli jest jeszcze twardy należy wlać jeszcze więcej bulionu.
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do risotto, wymieszać, dusić ok 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Następnie dodać pokruszony na małe kawałki ser pleśniowy, wymieszać.
Na wierzchu ułożyć kawałki dorsza (bez skóry i ości), patelnię przykryć i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok 5 minut aż ryba się zrobi w środku.