Świetna jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielny, zdrowy i lekki posiłek. Buraki musimy wcześniej upiec lub ugotować (lub w wersji na totalnego leniwca kupić ugotowane, np.w Lidlu), tak by potem tylko zapiec do rozpuszczenia sera.

Co będzie potrzebne :

– 2 średnie buraki ugotowane lub upieczone
– kulka sera mozzarella (ok 150 g)
– sok z połowy limonki
– łyżeczka miodu
– łyżeczka balsamico
– łyżka oliwy
– posiekana papryczka chilli
– posiekana świeża mięta

Wykonanie :

Buraki pokroić na cząstki (np. na ósemki), umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Polać dressingiem przygotowanym z soku z limonki, miodu, balsamico i oliwy. Mozzarellę porwać na małe kawałki i rozłożyć na wierzchu buraków.
Zapiekać ok 15 minut w temperaturze 175° C, aż ser się rozpuści a buraki będą ciepłe.
Wyjąć z piekarnika, posypać chilli i miętą.

Reklamy