Najprostszy deser na jesienną słotę – śliwki zapiekane pod kruszonką. Rozpływa się w ustach, jest zdrowy i nie przesłodzony. Moja kruszonka jest ze zmielonych migdałów i płatków owsianych z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Zamiast śliwek można użyć innych sezonowych owoców lub zrobić miks. Podawać na ciepło 🙂

Co będzie potrzebne :

– 10-12 śliwek
– 5 łyżek płatków owsianych
– 5 łyżek zmielonych migdałów
– 2 łyżeczki syropu z daktyli / klonowego
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki miękkiego masła + odrobina do posmarowania naczynia do zapiekania

Wykonanie :

Naczynie żaroodporne lub kokilki posmarować masłem i ułożyć w nim śliwki pokrojone na ćwiartki. Z płatków owsianych, migdałów, syropu i masła rozrobić w palcach kruszonkę i posypać równomiernie śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25-30 minut.