Domowe lody to nic skomplikowanego. A sorbety mają jeszcze ten plus, że mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy – nie zawierają nabiału. Mój sorbet ananasowo-kokosowy jest bez dodatku cukru, całą słodycz bierze z dojrzałego owoca. Dlatego będzie super deserem także dla maluchów. Lody możemy robić w maszynie do lodów lub zwyczajnie zamrozić w zamrażarce, pamiętając o tym żeby mieszać co około trzydzieści minut. Przepis pochodzi z programu Słodki drań (u mnie bez cukru).
Co będzie potrzebne:
– dojrzały ananas
– 250 ml mleka kokosowego
– łyżeczka startego imbiru
– sok z połowy limonki
Wykonanie:
Ananasa obrać, wyciąć zdrewniały rdzeń i pokroić na mniejsze kawałki.
Składniki zblendować na gładką masę.
Jeśli używamy maszyny do lodów to przelewamy do zamrożonego pojemnika (zazwyczaj trzeba go wstawić do zamrażarki dobę wcześniej) masę i włączamy urządzenie na 20 minut (lub czas zalecany przez producenta Waszej sorbetiery).
Można też zamrozić lody w zamrażarce co będzie trwało ok trzy godziny. W tym celu należy przelać masę do pojemnika, który jest przeznaczony do zamrażania, i wstawić do zamrażalnika. Co około trzydzieści minut wyjąć pojemnik i przemieszać tężejącą masę.
Skomentuj