Wspaniała, orzeźwiająca zupa na upały. Słodko-ostra przełamana smakiem słonej szynki parmeńskiej. Przygotowanie zajmuje chwilę, po prostu blendujemy składniki. Można podać w miseczce ozdobioną kulkami z melona (trzeba mieć dodatkowy owoc) lub jak u mnie wydrążonej skórce. Przepis zaczerpnięty od Roberta Sowy

Co będzie potrzebne:

– 1 spory melon (u mnie miodowy)
– 4 plasterki marynowanego imbiru (jak do sushi)
– sok z limonki do smaku
– biały pieprz
– 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej
– świeża mięta
– ewentualnie dodatkowy melon do dekoracji (kulki z miąższu)

Wykonanie:

Miąższ melona wydrążyć (pestki wyrzucić) i zblendować z imbirem i sokiem z limonki (do smaku). Dodać zmielony biały pieprz i wymieszać. Schłodzić przynajmniej pół godziny. Nalać porcje do wydrążonych skórek lub misek, udekorować porwanymi plastrami szynki i listkami mięty. Pr

Reklamy