Bardzo szybkie i bardzo wiosenne danie – w sam raz na kolację na koniec tygodnia lub weekendowy lunch. Zaskakujące jak z trzech składników można wyczarować coś tak smacznego. Zielone szparagi nie wymagają obierania – wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę. Przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne:

– pęczek zielonych szparagów
– 100 g cienkich plastrów boczku lub pancetty
– 20 g parmezanu
– makaron tagliatelle
– oliwa
– sól, pieprz

Wykonanie:

Ze szparagów odciąć główki, łodygi dość drobno posiekać. Boczek pokroić na nieduże kawałki i razem z posiekanymi szparagami smażyć na oliwie. Gdy szparagi zmiękną wyłączyć palnik i rozgnieść grzbietem widelca.
Ugotować makaron w osolonej wodzie, na dwie minuty przed końcem gotowania dorzucić główki szparagów.
Na patelnię ze szparagami i boczkiem wrzucić ugotowany makaron i główki szparagów, posypać startym parmezanem i przyprawić pieprzem.

image