Kolejna porcja botwiny na naszym talerzu – tym razem wariacja na temat kuchni hinduskiej z przepisu Jadłonomii. Aromatyczne wegańskie danie o kokosowym smaku, z sycąca ciecierzycą w towarzystwie ryżu. Pamiętajcie żeby ciecierzycę namoczyć przez 12 godzin zanim zaczniecie szykować obiad.

Co będzie potrzebne:

– pęczek botwiny
– cebula
– ząbek czosnku
– pół łyżeczki kuminu
– pół łyżeczki nasion kolendry (lub mielonej)
– płatki chilli (lub świeża papryczka posiekana)
– 200 ml ciecierzycy
– 2 szklanki wody
– puszka mleka kokosowego
– świeża kolendra do posypania
– olej kokosowy lub inny roślinny

Wykonanie:

Na olej na rozgrzanej patelni wrzucić botwinę: buraczki pokrojone w niedużą kostkę, łodyżki na małe kawałki, a liście z grubsza posiekane. Chwilę przesmażyć, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz utłuczone w moździerzu przyprawy (jeśli używacie mielonej kolendry to wystarczy je wymieszać). Zamieszać, dorzucić odsączoną ciecierzycę, smażyć 2 minuty. Następnie wlać wodę, zmniejszyć ogień i gotować około 20-30 minut aż ciecierzyca będzie miękka. Wlać mleko kokosowe, zwiększyć moc palnika i gotować 5-10 minut aż sos zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą.

image