Pyszna tarta z kremowym sosem ziołowym, zapiekana ze szparagami i mozzarellą. Dodatkowego smaku nadają czarne oliwki i szynka długodojrzewająca (w wersji wege pomijamy). Sycący i jednocześnie lekki obiad w sam raz w sezonie szparagowym 🙂

Co będzie potrzebne:

– arkusz ciasta francuskiego
– pęczek szparagów (około 10-15 sztuk)
– opakowanie mozzarelli
– 200 ml śmietanki kremówki
– świeże zioła (np.bazylia, oregano, rozmaryn)
– cebula
– ząbek czosnku
– kilka plastrów szynki długodojrzewającej (np.parmeńskiej)
– czarne oliwki

Wykonanie:

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chwilę razem przesmażyć, zalać śmietanką, gotować na małym ogniu ok 5 minut aż sos lekko zgęstnieje, wymieszać z posiekanymi ziołami.
Ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać połowę sosu zostawiając wolny około 1,5 cm rant z każdej strony. Na sosie ułożyć obrane i pokrojone wzdłuż szparagi (najpierw odcinamy zdrewniałe końce, potem obieramy wierzchnią warstwę obieraczką do warzyw ok 3 cm od czubka w dół), porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i zalewamy drugą częścią sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na wierzchu szynkę w małych kawałkach. Po wyjęciu z pieca posypujemy czarnymi oliwkami.

image