Uwielbiam to wiosenne oczekiwanie na kolejne nowalijki – maj to czas kiedy na półkach sklepowych pojawia się rabarbar. Jest on cennym źródłem witamin A i C, idealnie pasuje do ciast gdyż przełamuje słodycz dzięki swojemu kwaskowatemu smakowi. Szwedzkie ciasto z rabarbarem (Rabarberkaka) z przepisu z Moich wypieków to moja pierwsza propozycja na wykorzystanie tej zdrowej rośliny.
Co będzie potrzebne:
– 400 g rabarbaru
– 2 jajka
– 60 ml cukru
– 150 ml mąki pszennej
– 50 g zimnego masła
– cukier brązowy nierafinowany, do posypania
Wykonanie:
Rabarbar pokroić w małą kostkę.
Jajka z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę (mikserem planetarnym ok 7 minut, a ręcznym ok 12 minut).
Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do 22 cm formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć kostki rabarbaru i cienkie płaty zimnego masła, posypać brązowym cukrem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Skomentuj