Jest wiosna, jest i botwina 🙂 U nas pierwszym daniem z jej udziałem była pyszna tarta na cieście francuskim podpatrzona na Kwestii Smaku (z modyfikacjami) . Ponieważ nasz eko pęczek nie powalał rozmiarami zrobiłam tartę z połowy ciasta (kupnego) i na 2 i 1/4 osoby wyszła fajna przekąska 😉 Jeśli jednak użyjecie normalnych rozmiarów botwiny bądź kupicie dwa mniejsze pęczki to z całego arkusza ciasta francuskiego wyczarujecie super lunch lub pyszną kolację dla dwóch lub trzech osób.
Co będzie potrzebne:
- pęczek botwiny, najlepiej z buraczkami
- ciasto francuskie
- 3-4 ząbki czosnku
- ser pleśniowy (np.gorgonzola, lazur)
- oliwa
- 2 łyżki kremowego serka
- 1 łyżka śmietany
- Kilka gałązek tymianku
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Buraczki obrać i pokroić na plasterki, łodyżki botwinki posiekać, tak samo liście.
Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać buraczki, przesmażyć 2 minuty, dodać pokrojo łodyżki znowu smażyć 2 minuty, na koniec dorzucić posiekane liście i dusić około minutę aż zmiękną. Posolić i popieprzyć do smaku.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto można podzielić na dwie lub trzy porcje (będzie łatwiej nakładać), ułożyć na blasze.
Serek wymieszać ze śmietaną i listkami tymianku. Posmarować ciasto zostawiając z każdej strony około 1,5 cm wolnej przestrzeni, która po urośnięciu stanie się rantem. Na wierzchu ułożyć botwinkę i pokruszony ser pleśniowy, polać oliwą. Wstawić do pieca nagrzanego do 200°C na 20 minut.
1 Pingback