Grill to nie tylko ociekające tłuszczem mięsa. Super sprawdzą się także ryby.
Dzisiaj mój małżonek przygotował prostą i szybką grillowaną rybę z moim ulubionym letnim zestawem przypraw: chilli, limonką i miętą. Użyliśmy dorady, ale można ją zastąpić pstrągiem lub inną rybą o białym mięsie.

Co będzie potrzebne:

– dwie ryby
– sól morska gruboziarnista
– ostra papryczka chilli
– pół pęczka mięty
– limonka
– oliwa

Wykonanie:

Skórę ryby naciąć w kilku miejscach. Przygotować marynatę: posiekać drobno papryczkę chilli, świeżą miętę, dodać startą skórkę z limonki oraz trochę soku. Utrzeć z gruboziarnistą solą morską, dolać oliwę i hojnie natrzeć rybę. Wsadzić do lodówki na minimum pół godziny aby smaki się przegryzły. Grillować aż ryba będzie chrupiąca na zewnątrz a miękka w środku. W czasie grillowania kilkukrotnie obracać rybę i spryskiwać bądź smarować oliwą. Przydatna jest kratka do ryb – nie musimy się martwić, że podczas obracania ryba straci kształt 🙂

image