Propozycja na nadchodzącą majówkę kiedy pewnie sporo osób „odpali” sezon grillowy 😉 Oczywiście można przygotować mięso też na patelni grillowej jeśli nie macie zwykłego grilla (albo jeśli cały weekend będzie padało). Inspiracją jest przepis Okrasy z Kuchni Lidla.

Co będzie potrzebne:

– polędwiczka wieprzowa
– ząbek czosnku
– 2 cm kawałek świeżego imbiru
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy
– starta skórka z 1/2 cytryny
– szczypta pieprzu kajeńskiego
– pół pęczka świeżej kolendry

Wykonanie:

Czosnek i kolendrę posiekać, imbir zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać wszystkie składniki marynaty. Polędwiczkę pokroić na około centymetrowe plastry, dokładnie obtoczyć w marynacie i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie grillować po 4 minuty z każdej strony.

Podawać z grillowanymi warzywami (np.cukinią, bakłażanem, pieczarkami, cebulą, papryką), które można pod koniec grillowania polać resztą marynaty z mięsa.