Miały być burgery z łososia z ryżem i szpinakiem, ale po wymieszaniu składników okazało się, że to dosłownie się kupy nie trzyma 😉 więc zrobiłam małą kombinację i wyszła pyszna zapiekanka, która dodatko zyskała dzięki gorgonzoli smakowicie rozpuszczonej na wierzchu.
Co będzie potrzebne:
– filet z łososia 300 g
– 100 g ryżu (jedna torebka)
– 150 g szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– kawałek chilli
– jajko
– 2 łyżki oliwy
– tymianek, oregano
– gorgonzola
Wykonanie:
Ryż gotować parę minut dłużej niż w instrukcji na opakowaniu. Łososia drobno posiekać, dokładnie wyjmując wszystkie ości. Szpinak umyć, wrzucić do garnka i dusić aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dorzucić posiekany czosnek i chilli, przesmażyć jeszcze chwilę, odsączyć i posiekać. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zioła. Na patelni, którą można wstawić do pieca, rozpuścić odrobinę masła klarowanego, wrzucić masę łososiową i wyrównać. Smażyć około 10 minut, aż się zetnie od spodu, po czym ułożyć na wierzchu gorgonzolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (najlepiej z górną grzałką) na około 5 minut.
Skomentuj