Pasta z sosem bolońskim czyli ragù di carne alla bolognese. Jest to jeden z najbardziej popularnych sosów do makaronu, jego sekret polega na długim duszeniu. Wspaniały z makaronem papardelle lub tagliatelle.

Co będzie potrzebne:

– 1 marchewka
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 100 g pancetty
– 400 g mielonej wołowiny
– 500 ml pulpy pomidorowej
– świeże zioła: tymianek, oregano i rozmaryn

Wykonanie:

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać selera pokrojonego w drobną kostkę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, poddusić 2-3 minuty. Przesunąć warzywa na jedną stronę patelni, żeby zrobić miejsce na podsmażenie drobno pokrojonej pancetty. Gdy się zrumieni wymieszać z warzywami i znowu przesunąć wszystko na bok. Na pustej części patelni partiami smażyć mięso, wymieszać wszystko i dodać pulpę pomidorową. Dodać posiekane zioła i dusić około godziny. Ugotować makaron, nałożyć sos i zetrzeć twardy ser (np. parmezan lub pecorino).