Pasta z sosem bolońskim czyli ragù di carne alla bolognese. Jeden z najbardziej popularnych sosów do makaronu, jego sekret polega na długim duszeniu. Oryginalnie podawany z tagliatelle lub papardelle, ja użyłam takiego makaronu, który łatwo Łucji chwycić małą łapką.

Co będzie potrzebne:

– marchewka
– 2 łodygi selera naciowego
– cebula
– ząbek czosnku
– 100 g boczku wędzonego
– 300 g mielonej wołowiny
– 500 ml pulpy pomidorowej
– świeże zioła: tymianek, oregano i rozmaryn

Wykonanie:

Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać selera pokrojonego w drobną kostkę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, poddusić 2-3 minuty. Przesunąć warzywa na jedną stronę patelni, żeby zrobić miejsce na podsmażenie drobno pokrojonego boczku. Gdy się zrumieni wymieszać z warzywami i znowu przesunąć wszystko na bok. Na pustej części patelni partiami smażyć mięso, wymieszać wszystko i dodać pulpę pomidorową. Dodać posiekane zioła i dusić około godziny. Ugotować makaron, nałożyć sos i zetrzeć twardy ser (np. parmezan lub pecorino).

image

Reklamy