Na jesienno-zimową chandrę, na zmęczenie albo po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego – ekspresowe ciasto czekoladowe 🙂 całość zajmuje pół godziny (już z pieczeniem) więc ciasto jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości lub gdy wokół nóg kręci Ci się mały pędrak 😉 w taką pogodę czekoladzie mówimy zdecydowane tak!

Co będzie potrzebne:

– 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
– 100 g masła
– 50 g mąki
– 3 jajka
– 100 g cukru

Wykonanie:

Masło rozpuścić z czekoladą na małym ogniu, przestudzić. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i masło z czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 15 minut. Blaszka okrągła o średnicy maks 20 cm, ja użyłam kwadratowej o boku 20 cm.

image