Dopadło nas przeziębienie i chodzimy z katarem do pasa. W takich sytuacjach niezastąpiona jest jaglanka – oprócz innych cennych właściwości działa wysuszająco na organizm. Ponieważ czułam się na tyle źle, że nie uśmiechało mi się chodzenie po sklepach zrobiłam tzw. czyszczenie lodówki. Wyszła bardzo smaczna zapiekanka z tuńczykiem i fasolką w sosie pomidorowym.
Co będzie potrzebne:
– kasza jaglana 2/3 szklanki
– fasolka szparagowa
– ząbek czosnku
– mała cebula
– ewentualnie płatki chilli
– puszka pomidorów
– puszka tuńczyka
– gorgonzola
– parmezan
Wykonanie:
Ugotować fasolkę szparagową. Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodać pomidory i ulubione zioła, dusić na wolnym ogniu. Jaglankę ugotować w 1 i 1/3 szklanki wody – do garnka wsypać opłukaną pod zimną wodą kaszę, zalać odmierzoną ilością wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić na bok na kolejne 10 minut. Do sosu pomidorowego dorzucić fasolkę, odsączonego tuńczyka i ugotowaną kaszę. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć pokrojoną gorgonzolę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i zapiekać 15 minut, posypać startym parmezanem i zapiec jeszcze 5 minut.
Skomentuj