Choćbym na rzęsach stanęła nie umiem zrobić apetycznego zdjęcia tego dania więc musicie na słowo uwierzyć, że warto. Delikatne płaty makaronu przekładane puree z dyni i duszonymi grzybami leśnymi. Cudo.
Co będzie potrzebne (na 6 porcji):
Puree z dyni:
- Nieduża dynia piżmowa (ok 2.5 kg)
- Cebula
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego, soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 6 łyżek wody
Nadzienie grzybowe:
- 2 łyżki masła klarowanego
- Ok 750 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
- 1 szalotka, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- 2 garści liści szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
Pozostałe składniki:
- Płaty makaronu do lasagne (niegotowane) – u mnie 9 płatów
- 250 g ricotty
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1.5 szklanki startego sera (użyłam cheddara)
- 1/2 szklanki parmezanu lub innego twardego sera
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 210°C.
Przekroić dynię na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć cebulę pokrojoną na ćwiartki. Polać odrobiną oliwy i piec do miękkości około 30-40 minut. Ostudzić, przełożyć miąższ dyni i cebulę do malaksera i zblendować na gładką masę z przyprawami, oliwą i wodą. Sos ma mieć dość rzadką konsystencję – coś jak śmietana.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Grzyby wraz z szarlotką dusić na średnim ogniu aż płyn z grzybów odparuje i ładnie się zrumienią. Dodać czosnek, szałwię, pieprz i sól. Dusić 2-3 minuty i dodać szpinak, wymieszać, poczekać aż zmięknie i zdjąć patelnię z ognia.r
Ricottę wymieszać z gałką muszkatołową (jeśli jest zbyt sucha można dodać jajko – ja miałam bardzo kremową).
Naczynia żaroodporne o wymiarach ok 22×32 cm posmarować cienką warstwą oliwy.
Na dno wylać około 1 szklankę sosu dyniowego, rozsmarować równą warstwą. Ułożyć jedną warstwę płatów lasagne, na to połowę ricotty i połowę grzybów. Posypać 1/2 szklanki startego sera i kilkoma łyżkami parmezanu. Ułożyć kolejną warstwę lasagne, posmarować resztą ricotty, następnie połową pozostałego sosu dyniowego i ułożyć równomiernie resztę grzybów. Posypać 1/2 szklanki startego sera i kilkoma łyżkami parmezanu. Ułożyć ostatnią warstwę płatów makaronu, rozsmarować resztę sosu dyniowego i posypać pozostałym serem i parmezanem.
Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40 minut. Odkryć i piec jeszcze 20 minut aż będzie złociste.

Skomentuj