Panzanella to charakterystyczna dla Toskanii sałatka, której głównym składnikiem są podpieczone kawałki pieczywa więc jest idealnym sposobem wykorzystania lekko zczerstwiałego chleba czy bułki.

Co będzie potrzebne:

  • 400 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 3 kromki chleba lub bułki pokrojone w około 2 cm kostkę
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 gałązki bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka balsamico
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano

Wykonanie:

Fasolkę wytrymować i ułożyć na blasze piekarnika, polać 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wymieszać i wstawić na kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Pokrojone w kostkę pieczywo ułożyć na blasze, polać 2 łyżkami oliwy, przyprawić czosnkiem i oregano. Piec w temperaturze 200°C przez około 8 minut, mieszając kilka razy. Ostudzić.

Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę porwać na mniejsze kawałki, listki bazylii posiekać.

W misce wymieszać grzanki, fasolkę, pomidory, mozzarellę i bazylię. Polać dressingiem z 3 łyżek oliwy, balsamico i skórki z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.