Panzanella to charakterystyczna dla Toskanii sałatka, której głównym składnikiem są podpieczone kawałki pieczywa więc jest idealnym sposobem wykorzystania lekko zczerstwiałego chleba czy bułki.
Co będzie potrzebne:
- 400 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 3 kromki chleba lub bułki pokrojone w około 2 cm kostkę
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 gałązki bazylii
- 100 g mozzarelli
- Oliwa
- Sól i pieprz
- 1 łyżka balsamico
- Skórka starta z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Fasolkę wytrymować i ułożyć na blasze piekarnika, polać 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wymieszać i wstawić na kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Pokrojone w kostkę pieczywo ułożyć na blasze, polać 2 łyżkami oliwy, przyprawić czosnkiem i oregano. Piec w temperaturze 200°C przez około 8 minut, mieszając kilka razy. Ostudzić.
Pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę porwać na mniejsze kawałki, listki bazylii posiekać.
W misce wymieszać grzanki, fasolkę, pomidory, mozzarellę i bazylię. Polać dressingiem z 3 łyżek oliwy, balsamico i skórki z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.

Skomentuj