Soufra to grecki deser przyrządzany z ciasta filo z gęstym kremem jajecznym – curdem. Ponieważ wykorzystujemy gotowe płaty ciasta jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.
Co będzie potrzebne:
- 1 opakowanie ciasta filo (300 g)
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 jajka
- Skórka starta z 2 cytryn
- 125 ml cukru
- 2 garści jagód (lub borówek)
- Cukier puder
Wykonanie:
Na blacie ułożyć jeden arkusz ciasta filo, posmarować z wierzchu masłem, przykryć drugim arkuszem i zwinąć jak wachlarzyk. Zwinąć w ślimak i ułożyć na środku okrągłej, wysmarowanej masłem formy o średnicy ok 20 cm. Powtórzyć z resztą arkuszy okręcając środkowy zawijasek, tak żeby wypełnić formę. Posmarować resztą masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut lub do zezłocenia.

W tym czasie przygotować curd – w misce wymieszać śmietanę z jajkami, cukrem i skórką z cytryny. Po wyjęciu ciasta zalać je równomiernie kremem (będzie go sporo) i posypać jagodami. Wstawić na kolejne 30 minut. Wystudzić około 10 minut i posypać cukrem pudrem.


Skomentuj