Proste i lekkie szaszłyki, które zrobicie na grillu w kilka minut. Żeby utrzymać fetę na miejscu wystarczy ją owinąć w cienkie plastry cukinii.

Co będzie potrzebne:

  • 2 nieduże cukinie pokrojone w długie, cienkie plastry za pomocą obieraczki
  • 200 g fety
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • 1 cebula, pokrojona na ósemki

Wykonanie:

W głębokim półmisku lub misce z szerokim dnem wymieszać sok z cytryny, oliwę, oregano i sól. Zamarynować plastry cukinii.

Fetę pokroić w kostkę (u mnie 12 kawałków).

Na patyczki do szaszłyków nadziewać cebulę (utrzyma nam resztę warzyw na miejscu), kawałki fety owinięte w plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i zwinięte plastry cukinii. Zakończyć cebulą.

Grillować około 5-10 minut delikatnie przekrecając w połowie pieczenia.