Sernik, który swoim kolorem rozjaśnia nawet najbardziej szary dzień. Na kruchym czekoladowym spodzie delikatna masa o intensywnym smaku mango.

Co będzie potrzebne:

SPÓD:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g rozpuszczonego masła

Mąkę wymieszać z brązowym cukrem i kakao. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać do konsystencji kruszonki.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć równo ciasto. Schłodzić 10 minut w lodówce, następnie piec 10 minut w temperaturze 170°C.

CIASTO:

  • 1 kg sera (mielony lub w wiaderku na sernik)
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 500 ml puree z mango,
  • skórka startą z limonki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

W misie miksera utrzeć ser z cukrem. Dodać jajka, jedno po drugim, nie miksując zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy. Dodać puree z mango, skórkę startą z limonki i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia. Formę z podpieczonym spodem owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Nałożyć masę sernikową. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut w kąpieli wodnej (tortownica wstawiona do większej blachy wypełnionej wrzącą wodą do połowy wysokości formy z ciastem). Dolny poziom piekarnika, bez termoobiegu. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 130°C i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do ostygnięcia w środku. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.