Angielski deser z owoców zapiekanych pod ciastem. Zamiast nektarynek można użyć brzoskwiń, a zamiast jagód borówek amerykańskich lub jeżyn. A tak naprawdę można poszaleć każdymi owocami, na które aktualnie jest sezon.

Co będzie potrzebne:

  • 1 kg nektarynek (lub brzoskwiń)
  • 200 g jagód (borówki amerykańskiej lub jeżyn)
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (lub soku pomarańczowego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g brązowego cukru
  • Skórka starta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170°C (dolny poziom piekarnika, górna grzałka).

Nektarynki umyć, pokroić na ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć owoce, polać wodą z kwiatu pomarańczy. Wymieszać.

Do miski wsypać przesianą mąkę, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Zrobić dołek i partiami wlewać mleko, mieszając widelcem. Na koniec zagnieść ręcznie ciasto – będzie lekko klejące.

Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na wierzchu owoców. Posypać wszystko pozostałą łyżką cukru.

Piec około 30-40 minut (im bardziej dojrzałe owoce tym krótszy czas pieczenia).