Angielski deser z owoców zapiekanych pod ciastem. Zamiast nektarynek można użyć brzoskwiń, a zamiast jagód borówek amerykańskich lub jeżyn. A tak naprawdę można poszaleć każdymi owocami, na które aktualnie jest sezon.
Co będzie potrzebne:
- 1 kg nektarynek (lub brzoskwiń)
- 200 g jagód (borówki amerykańskiej lub jeżyn)
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (lub soku pomarańczowego)
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g brązowego cukru
- Skórka starta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 120 ml mleka
- 1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170°C (dolny poziom piekarnika, górna grzałka).
Nektarynki umyć, pokroić na ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć owoce, polać wodą z kwiatu pomarańczy. Wymieszać.
Do miski wsypać przesianą mąkę, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, brązowy cukier, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Zrobić dołek i partiami wlewać mleko, mieszając widelcem. Na koniec zagnieść ręcznie ciasto – będzie lekko klejące.
Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na wierzchu owoców. Posypać wszystko pozostałą łyżką cukru.
Piec około 30-40 minut (im bardziej dojrzałe owoce tym krótszy czas pieczenia).
Skomentuj