Wiosenna wersja popularnego drinka na bazie ginu. Na początku należy przygotować syrop rabarbarowy – można go przechowywać 2 tygodnie w lodówce i używać również do lemoniady.

Co będzie potrzebne:

Na syrop rabarbarowy:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 150 ml wody
  • 150 g cukru

Na drinka:

  • 50 ml ginu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 15 ml syropu z rabarbaru
  • Lód
  • Woda gazowana

Wykonanie:

Rabarbar pokroić na około 3 cm kawałki. Wsadzić do garnuszka razem z wodą i cukrem, gotować przez 15 minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić do naciągnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przecedzić (sam rabarbar można wykorzystać do deseru).

Do szklanki wypełnionej lodem wlać syrop rabarbarowy, sok z cytryny i gin. Uzupełnić lodem i wodą gazowaną. Wymieszać.