Wiosenna wersja popularnego drinka na bazie ginu. Na początku należy przygotować syrop rabarbarowy – można go przechowywać 2 tygodnie w lodówce i używać również do lemoniady.
Co będzie potrzebne:
Na syrop rabarbarowy:
- 3 łodygi rabarbaru
- 150 ml wody
- 150 g cukru
Na drinka:
- 50 ml ginu
- 30 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu z rabarbaru
- Lód
- Woda gazowana
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na około 3 cm kawałki. Wsadzić do garnuszka razem z wodą i cukrem, gotować przez 15 minut, po czym zdjąć z ognia i zostawić do naciągnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przecedzić (sam rabarbar można wykorzystać do deseru).
Do szklanki wypełnionej lodem wlać syrop rabarbarowy, sok z cytryny i gin. Uzupełnić lodem i wodą gazowaną. Wymieszać.


Skomentuj