Eksploatacji piekarnika ciąg dalszy. Kolejne danie jednogarnkowe z pieca – pełne warzyw z aromatycznymi ziołami i fetą. Na koniec posypujemy ulubionym „zielskiem” i polewamy musztardowym dressingiem.

Co będzie potrzebne:

  • 700 g dyni, pokrojonej w 1.5 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula, z grubsza posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g niedużych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 g fety
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • Sól
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g listków (np. rukoli, roszponki, szpinaku, buraków)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200°C. Dynię, pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą, posiekanymi ziołami i solą. Wstawić do piekarnika na 50 minut.

Po tym czasie wymieszać posypać pokruszoną fetą i ułożyć na wierzchu pomidorki. Wstawić na kolejne 15 minut aż dynia będzie miękka a pomidorki zaczną pękać.

W tym czasie wymieszać musztardę z sokiem z cytryny i oliwą, polać listki i wymieszać. Nałożyć część zieleniny na wyjęte z piekarnika warzywa, resztę podać jako sałatkę.