Eksploatacji piekarnika ciąg dalszy. Kolejne danie jednogarnkowe z pieca – pełne warzyw z aromatycznymi ziołami i fetą. Na koniec posypujemy ulubionym „zielskiem” i polewamy musztardowym dressingiem.
Co będzie potrzebne:
- 700 g dyni, pokrojonej w 1.5 cm kostkę
- 1 czerwona cebula, z grubsza posiekana
- 4 ząbki czosnku
- 300 g niedużych pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 g fety
- 350 g pomidorków koktajlowych
- Sól
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 100 g listków (np. rukoli, roszponki, szpinaku, buraków)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. Dynię, pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą, posiekanymi ziołami i solą. Wstawić do piekarnika na 50 minut.
Po tym czasie wymieszać posypać pokruszoną fetą i ułożyć na wierzchu pomidorki. Wstawić na kolejne 15 minut aż dynia będzie miękka a pomidorki zaczną pękać.
W tym czasie wymieszać musztardę z sokiem z cytryny i oliwą, polać listki i wymieszać. Nałożyć część zieleniny na wyjęte z piekarnika warzywa, resztę podać jako sałatkę.


Skomentuj