• 1 jędrna biała rzodkiew
  • 2 nieduże buraki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście limonki kaffir
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • Kawałek imbiru
  • 3 papryczki chilli
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Rzodkiew obrać, pokroić na grube plastry (ok 1.5-2 cm), a następnie na ćwiartki lub połówki w zależności od grubości. Buraki obrać, pokroić na ósemki (dzięki nim rzodkiew będzie miała piękny różowy kolor).

W słoiku lub ceramicznym naczyniu do kiszenia ułożyć przekrojone na pół ząbki czosnku, pokrojony w plasterki imbir, liście kaffiru, pieprz, chilli i kolendrę. Następnie włożyć pokrojone buraki i rzodkiew i zalać solanką (na 1 litr wody 2 łyżki soli). Przykryć i obciążyć, żeby warzywa nie pływały na wierzchu. Kisić przez około 5 dni. W razie potrzeby przełożyć do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce. Mi najbardziej smakują schłodzone kiszonki.