- 1 jędrna biała rzodkiew
- 2 nieduże buraki
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście limonki kaffir
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- Kawałek imbiru
- 3 papryczki chilli
- 1 litr przegotowanej wody
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Rzodkiew obrać, pokroić na grube plastry (ok 1.5-2 cm), a następnie na ćwiartki lub połówki w zależności od grubości. Buraki obrać, pokroić na ósemki (dzięki nim rzodkiew będzie miała piękny różowy kolor).
W słoiku lub ceramicznym naczyniu do kiszenia ułożyć przekrojone na pół ząbki czosnku, pokrojony w plasterki imbir, liście kaffiru, pieprz, chilli i kolendrę. Następnie włożyć pokrojone buraki i rzodkiew i zalać solanką (na 1 litr wody 2 łyżki soli). Przykryć i obciążyć, żeby warzywa nie pływały na wierzchu. Kisić przez około 5 dni. W razie potrzeby przełożyć do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce. Mi najbardziej smakują schłodzone kiszonki.

Skomentuj