Ciężko wymyślić kolejną nazwę dla kolejnej zupy krem z dynią, ale jej kolor to najbardziej energetyczna i słoneczna rzecz jaką dziś zobaczycie 😉
Co będzie potrzebne:
- 1 średnia cebula
- 2 laski cynamonu drobno pokruszone (ewentualnie 2 łyżeczki mielonego)
- 5 liści limonki kaffir
- 900 g dyni lub batatów (u mnie pół na pół)
- 1 puszka mleka kokosowego
- Ok 800 ml wody* (może być też bulion warzywny)
- Oliwa
- Sól i pieprz
- Dodatki (wg uznania): kiełki, sezam, pestki dyni, granat posiekane chilli
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Dodać cynamon i smażyć razem kilka minut. Dodać liście kaffiru, pokrojone w kostkę warzywa i dusić razem kilka minut. Wlać mleko kokosowe (ja odłożyłam łyżkę mleka do polania na wierzchu gotowej zupy) i wodę, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście kaffiru. Zblendować na gładki krem. Jeśli zostaną wam po blendowaniu jakieś większe kawałki cynamonu należy przetrzeć zupę przez drobne sitko.
Nalać zupę do misek, udekorować mlekiem kokosowym i wybranymi dodatkami.
* proponuję wlać ok 600 ml wody i dopiero po zmiksowaniu na krem dolać do pożądanej konsystencji

Skomentuj