Delikatne i kruche mięso jagnięce super się komponuje z musztardą. Użyłam aż trzech rodzajów musztardy, ale można spokojnie użyć tylko jednej.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • 500 g udźca jagnięcego bez kości
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki marynaty i porządnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Pozostawić na minimum dwie godziny.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawić na około 40 minut w dolnej części piekarnika. Po tym czasie podnieść temperaturę do 190°C i przełożyć naczynie pod górną grzałkę, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut podlewając sosem z dna naczynia.

Podałam z batatami pieczonymi w tym samym naczyniu z cebulą i czosnkiem.