Delikatne i kruche mięso jagnięce super się komponuje z musztardą. Użyłam aż trzech rodzajów musztardy, ale można spokojnie użyć tylko jednej.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- 500 g udźca jagnięcego bez kości
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki posiekanego tymianku
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i porządnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Pozostawić na minimum dwie godziny.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawić na około 40 minut w dolnej części piekarnika. Po tym czasie podnieść temperaturę do 190°C i przełożyć naczynie pod górną grzałkę, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut podlewając sosem z dna naczynia.
Podałam z batatami pieczonymi w tym samym naczyniu z cebulą i czosnkiem.


22 stycznia 2021 at 01:20
Bardzo dobry przepis 🙂
PolubieniePolubienie