Masło orzechowe idealnie się komponuje z delikatną dynią i słodkim ziemniakiem. Rozgrzewająca i aromatyczna dzięki przyprawom zupa-krem.
Co będzie potrzebne:
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę (ja użyłam mrożonej)
- 1 spory batat pokrojony w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- Oliwa
- Opcjonalnie: świeża kolendra
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, przesmażyć minutę, mieszając. Wrzucić dynię i batata, zalać gorącym bulionem. Gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem. W małej misce wymieszać masło orzechowe z 2 łyżkami gorącego kremu i dodać do reszty zupy. Można podać ze świeżą kolendrą.

22 stycznia 2021 at 01:15
pyszna
PolubieniePolubienie