Masło orzechowe idealnie się komponuje z delikatną dynią i słodkim ziemniakiem. Rozgrzewająca i aromatyczna dzięki przyprawom zupa-krem.

Co będzie potrzebne:

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę (ja użyłam mrożonej)
  • 1 spory batat pokrojony w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
  • Oliwa
  • Opcjonalnie: świeża kolendra

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i na niewielkim ogniu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, przesmażyć minutę, mieszając. Wrzucić dynię i batata, zalać gorącym bulionem. Gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem. W małej misce wymieszać masło orzechowe z 2 łyżkami gorącego kremu i dodać do reszty zupy. Można podać ze świeżą kolendrą.